Σελίδες Ιδρύματος Γληνού
Ψηφιακή Συλλογή
Δημοσιεύσεις - Μελέτες
Συχνές Ερωτήσεις
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Αναζήτηση
Ελληνικά
English
Français
Επικοινωνία
Σελίδες Βοήθειας
Χάρτης

Σελίδες Ιδρύματος Γληνού

Σύντομο Ιστορικό

Η ιδέα για τη σύσταση του Ιδρύματος Γληνού άρχισε να ωριμάζει στο μυαλό του Ανδρέα Γληνού, γιού του παιδαγωγού και φιλόσοφου Δημήτρη Γληνού, μετά το 1978, όταν εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα έπειτα από πολυετή παραμονή στις ΗΠΑ, όπου είχε διαπρέψει ως επιστήμονας στο χώρο της ιατροβιολογικής έρευνας.

Με τη δημιουργία του Ιδρύματος, ο Ανδρέας Γληνός και η σύζυγός του Λόνη στόχευαν πρώτιστα στη διάσωση και επιστημονική αξιοποίηση, από νέους κυρίους ερευνητές, του πλούσιου αρχειακού και δημοσιευμένου υλικού του Δημήτρη Γληνού.

Το Μάρτιο του 1990 εγκρίθηκε η σύσταση του Ιδρύματος Γληνού, ως κοινωφελούς οργανισμού. Ως έδρα το Ίδρυμα έχει την παραδοσιακή οικία της οικογένειας Γληνού στην οδό Πολυλά 49, στα Άνω Πατήσια (κηπούπολη Κυπριάδη). Σύμφωνα με τον καταστατικό Οργανισμό του, το Ίδρυμα Γληνού λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των ακόλουθων σκοπών:

  1. Την οργάνωση και συντήρηση του αρχειακού υλικού και της βιβλιοθήκης Γληνού στην οικία της οικογένειας, ώστε να είναι διαθέσιμο στην επιστημονική έρευνα.

  2. Τη φύλαξη και συντήρηση των προσωπικών αντικειμένων του Δημήτρη Γληνού και των μελών της οικογενείας του.

  3. Τη συμβολή στην ανάπτυξη της φιλοσοφικής θεώρησης της βιολογικής και κοινωνικής υπόστασης του ανθρώπου, ζήτημα που είχε έλθει στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Δημ. Γληνού κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ενώ απασχολούσε συνεχώς και τη σκέψη του Ανδρέα Γληνού.

Το Ίδρυμα Γληνού είναι προσιτό σε επισκέψεις από τους ενδιαφερόμενους, ύστερα από προσυνεννόηση με τον Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου.