Σελίδες Ιδρύματος Γληνού
Ψηφιακή Συλλογή
Δημοσιεύσεις - Μελέτες
Συχνές Ερωτήσεις
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Αναζήτηση
Ελληνικά
English
Français
Επικοινωνία
Σελίδες Βοήθειας
Χάρτης

Σελίδες Ιδρύματος Γληνού

Ανδρέας Γληνός

Γεννήθηκε το 1918 από τον Δημήτρη Γληνό και την Άννα Χρόνη. Αποφοίτησε με «άριστα» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1942 έως το 1945 εργάσθηκε ως επιμελητής στον Ευαγγελισμό. Το 1945 έφυγε με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Παρισίων. Το 1946 βρίσκεται στην Αμερική, στο Πανεπιστήμιο Harvard. Τρία χρόνια αργότερα γίνεται research associate στη φημισμένη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου John Hopkins της Βαλτιμόρης.

Το 1953 αναλαμβάνει Διευθυντής στο Τμήμα Αναπτυξιακής Φυσιολογίας του Walter Reed Medical Center της Ουάσινγκτον. Από το 1963 έως το 1976 είναι Διευθυντής του Τομέα Μοριακής Φυσιολογίας του ίδιου Ινστιτούτου. Ενδιάμεσα, από το 1964 ως το Ι974 διετέλεσε research professor στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ. Δίδαξε Φυσιολογία ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιo του Σιράζ, στο Ιράν, και του Μαντράς, στην Ινδία. Το 1977 διορίσθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington, αλλά προτίμησε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Tο 1978 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Παπανικολάου του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου μέχρι το 1983, όταν παραιτήθηκε για να προετοιμάσει τη σύσταση του Ιδρύματος Γληνού. Πρόλαβε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες της ίδρυσης λίγο πριν από τον θάνατό του, τον Νοέμβριο του 1990.

Η έρευνα του Ανδρέα Γληνού αφορούσε την εξήγηση του γενετικού μηχανισμού ανάπτυξης του καρκίνου, ειδικότερα μέσα από την εργαστηριακή μελέτη της αναγέννησης του ήπατος. Με πάμπολλες δημοσιεύσεις στα πιο έγκυρα διεθνώς επιστημονικά περιοδικά, ο Ανδρέας Γληνός βρέθηκε για 25 χρόνια στην πρωτοπορία της ιατρικής έρευνας. Το Ι956 προσκλήθηκε να παρουσιάσει την έρευνά του (Mechanism of Growth Control of Liver Regeneration) στην Ετήσια Συνάντηση της National Academy of Sciences, γεγονός που συνιστά από μόνο του ύψιστη τιμή στην επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του είχαν μεγάλη απήχηση, όπως πιστοποιούν και τα δημoσιεύματα του αμερικανικού Τύπου της εποχής.

Ο Ανδρέας Γληνός διετέλεσε μέλος πολλών αμερικανικών και διεθνών επιστημονικών εταιριών. Από το Δεκέμβριο του 1959 ήταν παντρεμένος με την Λόνη Βαλλσούτσκυ.

Ο καθηγητής Harry V. Gelboin (του Νational Institute of Health) έγραψε για τις έρευνες του Ανδρέα Γληνού πάνω στις μοριακές και κυτταροβιολoγικές πλευρές της αναγέννησης του ήπατος: «Αυτές οι μελέτες ήταν προδρομικές και προγενέστερες της πρόσφατης συρροής της έρευνας στη μοριακή και κυτταρική βιολογία».

(Δρ. Γεώργιος Δ. Μπουμπούς, Γραμματέας του ΔΣ, Υπεύθυνος Αρχείων του Ιδρύματος Γληνού)