Σελίδες Ιδρύματος Γληνού
Ψηφιακή Συλλογή
Φόρουμ
Συχνές Ερωτήσεις
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Αναζήτηση
Ελληνικά
English
Français
Επικοινωνία
Σελίδες Βοήθειας
Χάρτης

Επιστημονικό Συνέδριο. Πρόσκληση ενδιαφέροντος (19/09/2016 )

Τον Μάιο του 2017 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ημέρα που η Επαναστατική Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου νομοθέτησε την εισαγωγή της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση. Κρίσιμο ρόλο στην απόφαση εκείνη έπαιξε ο παιδαγωγός και φιλόσοφος Δημήτρης Γληνός, ο πιο σημαντικός από τους πρωτεργάτες του εκπαιδευτικού δημοτικισμού. Το κίνημα του εκπαιδευτικού δημοτικισμού υπήρξε το επίκεντρο της σκέψης και δράσης του Δημήτρη Γληνού κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες της ανάμειξής του στα δημόσια πράγματα, από το 1911 ως το 1927. Δεν περιορίστηκε, όμως, μόνο στη δημοτική γλώσσα, δηλαδή μόνο στο εργαλείο, το «μέσον» της διδασκαλίας. Ασχολήθηκε επισταμένα με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, με τις διδακτικές μεθόδους, με την εκπαίδευση των γυναικών, το θεσμό του πανεπιστημίου, τον κοινωνικό ρόλο του εκπαιδευτικού, τη σχέση του σχολείου με την πολιτική και, τέλος, τη συνεισφορά του σχολείου στα μεγάλα στοιχήματα του αστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας -αρχικά- και του σοσιαλιστικού -στη συνέχεια. Επιπλέον, εκτός από την αμιγώς εκπαιδευτική του δράση, ο Δημήτρης Γληνός συνεισέφερε πολλαπλά στη φιλοσοφική και κοινωνική σκέψη του ελληνικού μεσοπολέμου και στις πολιτικές ζυμώσεις στο χώρο της Αριστεράς ιδιαιτέρως κατά τη δεκαετία του 1930 και ως το θάνατό του το 1943.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να εξετασθεί η πολυσχιδής σκέψη και η δράση του Δημήτρη Γληνού σε σχέση οπωσδήποτε με την εποχή του, μα επίσης ο απόηχός τους και οι χρήσεις τους στις εποχές που ακολούθησαν –από την ταραγμένη δεκαετία του 1940 ως τις μέρες μας.
Υποβολή προτάσεων συμμετοχής μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2017. (Αναλυτικότερα για το Συνέδριο και τη διαδικασία υποβολής προτάσεων για συμμετοχή, δείτε το επισυναπτόμενο, πλήρες κείμενο της Πρόσκλησης.)
Κατεβάστε το αρχείο